Turcja Egejska
Tu najmłodsze miasta powstały ponad 2000 lat przed naszą erą. Tu oliwne gaje sąsiadują z piaszczystymi plażami. Turcja Egejska to jeden z najbardziej gościnnych zakątków Turcji.
Region Morza Egejskiego położony jest na zachodzie Turcji. Od północy graniczy z prowincją Marmara, a od wschodu z Anatolią. Region dzieli się na trzy części. Centralną, bogatą w historię, położoną w okolicach Izmiru, północną o łagodnym klimacie oraz śródziemnomorską usianą pięknymi hotelami i piaszczystymi plażami. Te najpiękniejsze, ale też i dzikie usytuowane są na półwyspie Biga. Okolice Çeşme i Alaçatı przyciągają rokrocznie tysiące miłośników windsurfingu. Ale całe wybrzeże słynie z doskonałych warunków turystycznych. W większych miejscowościach, oprócz doskonale przygotowanych plaż wraz z wypożyczalniami sprzętu do nurkowania, wybudowano liczne pola golfowe, korty tenisowe, stajnie oraz boiska do gry w krykieta. Turcja Egejska słynie z cudownych krajobrazów. Na zielonych równinach Eoli rosną gaje oliwne, z których pochodzi połowa tureckiej produkcji oliwy z oliwek. W centralnej części Turcji Egejskiej królują winnice i pola winnej latorośli przeznaczonej na rodzynki, a wśród nich słynny gatunek smyrneński. Ale to również kraina fig. Ich produkcja koncentruje się na równinie Gediz i w regionie Aydın. Tu też rośnie bawełna. Ale dla turystów mekką wybrzeża egejskiego jest Bodrum, zwane „tureckim Saint Tropez”. Tysiące turystów bawi się tu noc i dzień w setkach barów, kafejek, klubów i dyskotek. Niedaleko leży Gumbet ochrzczony „tureckim Las Vegas”. W Turgutreis można podziwiać cumujące jachty możnych tego świata. Yalikavak to mała rybacka wioska znana z największego bazaru na półwyspie Bodrum. A w Ortakent wszyscy będą zachwyceni malowniczymi domkami z wieżyczkami oraz mandarynkowymi sadami. Warto udać się do mniej obleganego regionu Troja-Edremit. Tu oczywiście mieszczą się pozostałości po legendarnej Troi, której oblężenie opisał Homer w Iliadzie. Miłośnicy wina powinni popłynąć na trzecią co do wielkości wyspę Morza Egejskiego Bozcaadę, oddaloną o ok. 12 mil morskich od lądu. Tam w prawie każdym domu wytwarza się lokalne wino. Jeszcze do niedawna organizowany tam był Festiwal Wina, jednak współczesne prawo tureckie zabrania sprzedaży alkoholu od 22 do 6 rano oraz organizowania imprez promujących alkohol.