
Vorarlberg
Burzliwa historia najmniejszego obok Wiednia landu Austrii sprawia, że Vorarlberg szczyci się bogactwem nie tylko krajobrazu, ale również obyczajów i tradycji. Położony na styku czterech państw, tuż nad Jeziorem Bodeńskim, zachwyci górskimi panoramami, uzdrowiskami, rezerwatami przyrody oraz kulinarnymi specjałami.
Mniej więcej sto kilometrów dzieli północny kraniec Vorarlbergu od jego południowej granicy. Niemniej jednak na tym niewielkim terenie znaleźć można wiele szlaków tematycznych, m.in. architektonicznych i kulinarnych. Łączą w sobie charakterystyczną dla tego regionu mieszankę tradycji i nowoczesności. Co więcej, Vorarlberg jest jedynym w Austrii krajem związkowym z ludnością pochodzenia alemańskiego. Tutejsi mieszkańcy słyną z niezwykłej pracowitości, gospodarności i ambicji. Więzy pokrewieństwa łączą ich ze Szwajcarami, Alzatczykami i ludem germańskim – Szwabami.
Klimat jest łagodny i słoneczny. Krajobraz tworzą zaś dolina Renu z zielonymi nizinami, bujne lasy oraz pokryte lodem trzytysięczniki Alp. Północ Vorarlbergu zdominowała roślinność Lasu Bregenckiego zaliczanego do pasma Alp Algawskich, południe zaś oddycha zielonymi płucami masywu Silvretty. Właśnie tu warto oddać się wielogodzinnym wędrówkom po wysokogórskich przełęczach, bowiem ta część Alp uważana jest za jedną z najpiękniejszych. Ciekawostką tej części alpejskich wzniesień jest zaledwie dwudziestokilometrowy odcinek drogi Hochalpenstraße słynącej z ponad trzydziestu zakrętów tworzących wraz ze wspaniałymi widokami na okoliczne szczyty malowniczą serpentynę. Smakosze najszlachetniejszych wyrobów serowarskich powinni przemierzyć słynną Käsestraße zatrzymując się w okolicznych miejscowościach słynących z wielowiekowej tradycji pasterskiej i produkcji wyśmienitych serów. W środkowej części landu odnajdą się natomiast ci, którzy cenią łagodne szlaki górskie. Ta części Vorarlbergu słynie z ciągnących się kilometrami rzek ze źródłami i wodospadami. Wisienką na smakowitym, alpejskim torcie jest rezerwat biosfery Großes Walsertal z najwyżej położonym, naturalnym kąpieliskiem Austrii.
Vorarlberg to również, a właściwie przede wszystkim, jeden z najbardziej cenionych wśród miłośników białego szaleństwa region narciarski. Jego niezwykły status potwierdzają liczne wyróżnienia. Trudno oprzeć się regionowi, na który składają się 79 kolejek liniowych, 280 kilometrów nartostrad, 180 wysokogórskich tras do jazdy w głębokim śniegu oraz ścieżki położone na wysokości do 2 200 m n.p.m. Wszyscy natomiast, niezależnie od upodobań spędzania wolnego czasu, zachwycą się lokalnymi produktami takimi jak pędzony z rzadkiej odmiany gruszek destylat Subirer, chleb serwatkowy czy vorarlberskie, czereśniowe sznapsy uwielbiane przez Ernesta Hemingwaya.
Klimat jest łagodny i słoneczny. Krajobraz tworzą zaś dolina Renu z zielonymi nizinami, bujne lasy oraz pokryte lodem trzytysięczniki Alp. Północ Vorarlbergu zdominowała roślinność Lasu Bregenckiego zaliczanego do pasma Alp Algawskich, południe zaś oddycha zielonymi płucami masywu Silvretty. Właśnie tu warto oddać się wielogodzinnym wędrówkom po wysokogórskich przełęczach, bowiem ta część Alp uważana jest za jedną z najpiękniejszych. Ciekawostką tej części alpejskich wzniesień jest zaledwie dwudziestokilometrowy odcinek drogi Hochalpenstraße słynącej z ponad trzydziestu zakrętów tworzących wraz ze wspaniałymi widokami na okoliczne szczyty malowniczą serpentynę. Smakosze najszlachetniejszych wyrobów serowarskich powinni przemierzyć słynną Käsestraße zatrzymując się w okolicznych miejscowościach słynących z wielowiekowej tradycji pasterskiej i produkcji wyśmienitych serów. W środkowej części landu odnajdą się natomiast ci, którzy cenią łagodne szlaki górskie. Ta części Vorarlbergu słynie z ciągnących się kilometrami rzek ze źródłami i wodospadami. Wisienką na smakowitym, alpejskim torcie jest rezerwat biosfery Großes Walsertal z najwyżej położonym, naturalnym kąpieliskiem Austrii.
Vorarlberg to również, a właściwie przede wszystkim, jeden z najbardziej cenionych wśród miłośników białego szaleństwa region narciarski. Jego niezwykły status potwierdzają liczne wyróżnienia. Trudno oprzeć się regionowi, na który składają się 79 kolejek liniowych, 280 kilometrów nartostrad, 180 wysokogórskich tras do jazdy w głębokim śniegu oraz ścieżki położone na wysokości do 2 200 m n.p.m. Wszyscy natomiast, niezależnie od upodobań spędzania wolnego czasu, zachwycą się lokalnymi produktami takimi jak pędzony z rzadkiej odmiany gruszek destylat Subirer, chleb serwatkowy czy vorarlberskie, czereśniowe sznapsy uwielbiane przez Ernesta Hemingwaya.