Kreta
Kreta to największa grecka wyspa, będąca połączeniem bogatej historii z przepiękną scenerią i rozwiniętą infrastrukturą. To tutaj odkryto jedne z najstarszych śladów przodków człowieka, a dziś można podziwiać naturę i historię w promieniach słońca na lagunie, w portach, czy w jednej z charakterystycznych tawern. W niezwykle licznych resortach usytuowanych na wyspie każdy znajdzie coś dla siebie. Korzystać można także z bogatej oferty wycieczek nie tylko na wyspie, ale i wokół niej.
Kreta - informacje praktyczne
Kreta jest jednym z najpopularniejszych wakacyjnych kierunków dla wielu Polaków. Ten fakt nie dziwi, jeżeli weźmiemy pod uwagę kilka kwestii: stosunkowo niedługi lot, mnogość połączeń lotniczych z Polski i aż dwa lotniska na wyspie obsługujące międzynarodowe loty: Heraklion i Chania. Dodając do tego zapierające dech w piersiach widoki, przepyszną i zdrową grecką kuchnię oraz doskonałą pogodę, dostajemy pełen pakiet czynników odpowiedzialnych za udany wypoczynek.
Walutą obowiązującą na Krecie, tak jak i w całej Grecji, jest euro. Wypoczywając na wyspie, musimy przesunąć swoje zegarki o godzinę, zgodnie z obowiązującą tam strefą czasową.
Pogoda na Krecie
Grecka pogoda zachwyci nawet najbardziej wybrednych plażowiczów, bowiem latem można liczyć na bardzo dużą liczbę dni słonecznych, a nawet kompletnie bezchmurnych. Choć temperatury w lipcu i sierpniu sięgają nierzadko nawet czterdziestu stopni, uczucie gorąca zostaje zbalansowane przez przyjemną morską bryzę. Z kolei w miesiącach zimowych temperatura sprzyja odkrywaniu historycznych zakamarków Krety w dużo niższych niż latem, lecz nadal przyjemnych, temperaturach.Co zjeść na Krecie – wprowadzenie do kuchni greckiej
Oprócz tradycyjnych specjałów kuchni greckiej turyści odwiedzający Kretę mogą liczyć na przysmaki znane jedynie na tej wyspie. Przede wszystkim punktem obowiązkowym na liście posiłków jest popularne i przepyszne Dakos, czyli grecka bruschetta. To nic innego niż sucharek obficie pokryty soczystymi, słodkimi pomidorkami i serem, najczęściej fetą, ale może być to również ricotta. Takiego sucharka (który sam w sobie jest dosyć twardy) polewa się oliwą i doprawia ziołami, najczęściej oregano.
Kolejnym smakołykiem, który rozpieści podniebienia plażowiczów, jest kataifi – grecka odmiana tureckiej baklawy. Słodkie ciasto filo z orzechowym nadzieniem wręcz rozpływa się w ustach, czyniąc z kataifi jedną z najsmaczniejszych przekąsek i deserów na Krecie. Co ciekawe, niektórzy mieszkańcy wyspy uwielbiają jeść kataifi z dodatkiem cukru, cynamonu i… sporej ilości oliwy, w której maczają słodkości.
Skoro o oliwie mowa, Kreta będzie także rajem dla wielbicieli prawdziwych, greckich oliwek. By odróżnić je od oliwek występujących w całej Grecji, używa się określenia „oliwki z Krety” – mają one bowiem wyjątkowy smak i aromat pozbawiony goryczki, a dodatkowo towarzyszy im specjalny rytuał moczenia w słonej wodzie i zanurzania w wybranych przyprawach i ziołach. Sama oliwa wytwarzana była już w starożytności i cechuje ją intensywna barwa.
Skoro Grecja, to i wino. Na Krecie spróbować można jednak także innego trunku: rakiji, nazywanej też tsikoudią. Ten mocniejszy specjał podkreśli smak każdego posiłku, podobnie jak popularne w całej Grecji ouzo.
Nie sposób nie wspomnieć o typowych dla Grecji przysmakach: moussaka, czyli odpowiednik włoskiej lazanii z dodatkiem bakłażanów, pita i tzatziki jako dodatki do posiłków lub pełnoprawny posiłek, czy feta, której na Krecie jest pod dostatkiem. Warto spróbować też wyjątkowych owoców morza i ryb, szczególnie kefalos, czyli nawet półmetrowej ryby podawanej prosto z grilla, z obfitą ilością soli i cytryny.
Atrakcje Kreta - dlaczego warto zobaczyć wyspę?
Kreta zachwyca wieloma cechami. Po pierwsze – wspomniana wcześniej pogoda, od razu wprawiająca w dobry nastrój. Poza tym przepiękne laguny, które mienią się kolorami złota i różu (od koloru muszelek wtopionych w piasek) i krystalicznie czysta woda. Kreta oferuje obfitą infrastrukturę hotelową oraz różnorodne miejsca, które zachwycą każdego - od imprez po malownicze wioski pełne historii.
Chania i Heraklion to dwa największe miasta na Krecie, z lotniskami obsługującymi zarówno loty krajowe, jak i międzynarodowe. Podczas pobytu w Chanii trudno przejść obojętnie na architekturę wenecką, szczególnie podczas spaceru po dzielnicy portowej. Port Wenecki, Loggia Wenecka i cała okolica Starego Miasta przyciągają nawet najbardziej zapalonych plażowiczów. Heraklion z imponującą fortecą Rocca al Mare zachwyca wieloma zabytkami i muzeami, które stanowią przyjemną przerwę od słońca na pięknych plażach Krety.
Malia, Retimno, Ajos Nikolaos i Stalida to jedne z najbardziej popularnych miejsc dla plażowiczów na Krecie. Są idealnymi ośrodkami, oferującymi nie tylko wysokojakościowe hotele z opcją all inclusive, ale także liczne udogodnienia dla miłośników sportów wodnych i nocnego życia, przyciągając turystów w każdym wieku. Podczas pobytu na wyspie warto również wybrać się na wycieczki fakultatywne, aby odkryć piękne zakątki Kretы, ponieważ ma ona wiele atrakcji do zaoferowania.