
Kostaryka
Kostaryka to raj na ziemi, zachwycający przede wszystkim fantastyczną naturą oraz przepyszną kawą. Rocznie to miejsce przyciąga rzesze turystów pragnących przeżyć niezapomniane chwile samotnie bądź w towarzystwie najbliższych osób.
Nazwę Costa Rica wymyślił Krzysztof Kolumb, który na początku XVI w. dotarł do wybrzeża tego pięknego kraju, spodziewając się odkryć tutaj legendarną krainę złota. Costa rica w dosłownym tłumaczeniu znaczy „bogate wybrzeże” – i choć Kolumbowi nie chodziło o bogactwo naturalne tego miejsca, to wydaje się, że ta nazwa świetnie do niego pasuje.
Na Kostarykę najlepiej wybrać się w porze suchej, czyli między grudniem a kwietniem. W tym okresie temperatura waha się między 30 a 35 stopniami. Kostaryka z całą pewnością nie jest miejscem dla osób, które nie lubią upałów – termometry rzadko pokazują tam mniej niż 30 kresek. Natomiast wszyscy wielbiciele ciepła będą zachwyceni – szczególnie, że nie tylko kostarykańskie powietrze jest mocno nagrzane – woda również ma przyjemnie wysoką temperaturę, zazwyczaj jest to około 25-27 stopni.
Piękno Kostaryki to przede wszystkim jej niesamowita natura. W tym kraju znajduje się 20 parków narodowych oraz 8 rezerwatów przyrody – takie liczby robią wrażenie. Wulkany – w tym także aktywne – tropikalne lasy, jaskinie czy wodospady to tylko niektóre z cudów natury, jakie można podziwiać na Kostaryce. Ogromną popularnością cieszą się leniwce – oglądanie tych zwierząt w ich naturalnym środowisku możne dostarczyć nie lada radości.
Warto także zwrócić uwagę na podwodny świat tego regionu. Na Kostaryce panują rewelacyjne warunki do nurkowania, a obecność raf koralowych jeszcze bardziej uatrakcyjnia tę aktywność. Wysokie fale i silny wiatr z pewnością przypadną do gustu surferom – zarówno starym wyjadaczom, jak i tym, którzy dopiero chcą spróbować swoich sił w tej dyscyplinie.
Kawa, kawa, kawa – tak w skrócie można przedstawić kostarykańską kuchnię. Ten region słynie z wyśmienitej kawy, która eksportowana jest na cały świat. Poza kawą można spróbować tutaj przepysznej czekolady – rośnie tutaj jedna z najszlachetniejszych na świecie odmian kakaowca. Kostarykańczycy najczęściej jedzą gallo pinto, czyli ryż zmieszany z czarną fasolą i warzywami oraz casado – ryż i fasolę z dodatkiem kurczaka, wołowiny bądź ryby. Popularnością cieszą się także patacones, czyli smażone placuszki z zielonych bananów.
Kostaryka to przepiękne miejsce, idealne dla wszystkich fanów cudownych widoków, pięknej natury i obcowania z egzotycznymi zwierzętami. Ten kierunek będzie świetnym pomysłem dla turystów, którzy cenią sobie piesze wycieczki w nieoczywistych okolicznościach natury. Warto rozważyć to egzotyczne miejsce przy wyborze następnych wakacji – z pewnością będzie to przygoda, która zapadnie w pamięci na długie lata!