Kenia
Kenia to idealny wybór na urlop stanowiący połączenie wypoczynku z niezapomnianymi wrażeniami. Afrykańska przyroda i ciepły klimat, a także dostęp do oceanu w pełni pozwolą cieszyć się udanymi wakacjami.
Kenia – informacje praktyczne
Kenia to egzotyczny kraj położony nad Oceanem Indyjskim w Afryce Wschodniej, na równiku. Wybierając się do Kenii, należy pamiętać o przestawieniu zegarków o godzinę lub dwie godziny do przodu, w zależności od tego, czy aktualnie znajdujemy się w czasie letnim czy zimowym. Walutą obowiązującą w Kenii jest szyling kenijski. Warto jednak zabrać ze sobą dolary, żeby łatwiej dokonać wymiany walut.
Co do lotów z Polski do Kenii – turyści mają do wyboru opcję przelotów rejsowych lub czarterowych. Lot trwa około 11 godzin ze względu na duży dystans pomiędzy krajami. Połączenia rejsowe najczęściej będą wiązać się z przynajmniej jedną przesiadką
Pogoda w Kenii
Charakterystyczny równikowy klimat sprawia, że w Kenii jest ciepło właściwie przez cały rok. Wyrównane temperatury o każdej porze roku pozwalają zaplanować wakacje w dowolnym czasie. Monsunowy klimat równikowy Kenii jest wilgotniejszy na wybrzeżu oraz suchy w pozostałej części kraju. Najchłodniej jest w górach, gdzie średnie temperatury wahają się między 15 a 19 stopniami Celsjusza, a w najwyższych partiach może być jeszcze chłodniej. Jeśli chodzi o wybrzeże, to średnie temperatury wynoszą 25-28 stopni Celsjusza.
To magiczne miejsce najlepiej jest odwiedzać w miesiącach od grudnia do marca. Wówczas panuje tam pora sucha, a temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza. W ten sposób można na chwilę zamienić śnieg i minusowe temperatury na gorące promienie słoneczne.
Co zjeść w Kenii
Kuchnia kenijska jest równie egzotyczna, jak i cały kraj. Warto wiedzieć, na jakie potrawy się skusić, aby odkryć nietuzinkowe smaki i pobudzić zmysły.
Jednym z najbardziej popularnych dań jest ugali, czyli rodzaj zbożowej papki robionej z białej kukurydzy lub z afrykańskiego prosa. Jest to potrawa, która raczej stanowi podstawę dania, gdyż sama w sobie nie ma wyrazistego smaku. Tradycyjny sposób jedzenia ugali zakłada dodanie warzyw oraz sosu i spożywanie całości za pomocą rąk.
Kenia jest krajem położonym nad Oceanem, więc w kuchni tego kraju nie mogło zabraknąć owoców morza. Mięso również znajduje swoje zastosowanie, warto wspomnieć na przykład o nyama choma, czyli grillowanym mięsie. Najczęściej można spotkać kozinę lub kurczaka, a rzadziej wieprzowinę i wołowinę. Często przyrządza się również rozmaite gulasze.
Sukuma wiki, którego nazwa oznacza „zapchaj tydzień” w języku swahili, to bardzo tanie, a zarazem popularne danie. Jest to rodzaj afrykańskiej kapusty podobnej do szpinaku czy jarmużu. To warzywo gotuje się z pomidorami i słodką papryką. Egzotyczną propozycją może być mchicha, czyli rodzaj szpinaku podawanego z sosem wykonanym na bazie mleka kokosowego.
Warto spróbować także irio – warzywnej mieszanki grochu, kukurydzy i ziemniaków, zazwyczaj w towarzystwie mięsnego gulaszu albo sosu pomidorowego. Podobnym daniem jest githeri, czyli warzywne, gorące danie przygotowane z wielu składników, takich jak: kukurydza, czerwona fasola, ziemniaki, marchewka, sukuma wiki, pomidory, cebula, a czasami także z dodatkiem mięsa.
W Kenii popularne jest także wykorzystanie nasion, czy ziaren ponieważ dostarczają wielu składników odżywczych i doskonale nadają się do zaspokojenia głodu. Rośliny strączkowe, takie jak: fasola, groch, soczewica, czy ciecierzyca, są zatem często wykorzystywane w kuchni kenijskiej. Przykładem takiego dania jest maharagwe, czyli gotowana czerwona fasola w sosie pomidorowym, a czasem (szczególnie na wybrzeżu) podawana z dodatkiem mleka kokosowego.
Jeżeli chodzi o surówki, to najbardziej znana jest kachumbari, której bazę stanowią pomidory oraz cebulka. Można także dodać inne surowe warzywa, takie jak papryka, kapusta, marchewka, czy świeże liście kolendry. Aby podkreślić wyrazisty smak można skropić surówkę sokiem z cytryny i dodać szczyptę soli.
W Kenii tradycyjnie pije się herbatę przyrządzaną z dużej ilości liści oraz z dodatkiem cukru i mleka. Taki napój zwany jest chai.
Wypoczynek w Kenii
Kenia to niebo na ziemi dla wielbicieli przyrody, plaż i zwierząt. To tutaj połączyć można leniwy wypoczynek nad brzegiem oceanu z ekscytującą wyprawą na safari. Czy można chcieć czegoś więcej?
Szczególnie warto odwiedzić takie miejsca jak Shimba Hills czy Masai Mara, a także parki narodowe, na przykład Tsavo East i Tsavo West. Dzięki temu można na własne oczy zobaczyć dziką i egzotyczną faunę i florę Afryki.
Z innych wyjątkowych atrakcji można skusić się na lot balonem w ramach wyprawy na safari czy też nurkowanie w czystych wodach Oceanu Indyjskiego.
Kenijska kultura zachwyca kolorytem, dlatego ciekawym doświadczeniem może być karnawał w Mombasie. W ramach wydarzenia można być świadkiem wielu interesujących wydarzeń, parad, pokazów mody, zabaw sportowych oraz pokazów tanecznych.
Szukając mocnych wrażeń podczas wymarzonego urlopu, warto wybrać właśnie Kenię oferującą fascynujące atrakcje.